Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok

2012. október 19 - november 4.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, A épület

2012. október 19-től látható a Magyar Nemzeti Galériában Élő Magyar Festészet - Doyenek, középgeneráció és fiatalok címmel a Magyar Festészet Napja központi kiállítása. A Magyar Festészet Napja több mint egy hétig tartó kiállítássorozatát idén 11. alkalommal rendezik meg Szent Lukácsnak, a festők védőszentjének neve napján.

A legenda szerint Szent Lukács evangélista volt az első, aki megfestette Máriát a gyermek Jézussal, így vált a festőművészek patrónusává. Róla nevezték el azokat a középkortól a 19. századig működő céheket is, melyekbe az adott területen élő festők, művészek tömörültek. A céhek összefogták a művészeket, számukra érdekképviseleti, támogató szerepet nyújtottak. A Magyar Festészet Napja központi tárlata az eltérő irányzatok együttes jelenlétének, békés egymás mellett élésének bemutatásával a Szent Lukács-céhekhez hasonló módon kívánja felkarolni a mai magyar festészet ügyét.

A Magyar Nemzeti Galériában nyíló kiállításon közel 300 művész egy-egy alkotásának kiállításával a mai magyar festészet keresztmetszete látható.

Az idei tárlat különlegessége, hogy a tavalyi kétgenerációs, Doyenek és fiatalok című kiállítás után idén a 35 és 70 év közötti "középgeneráció" művészei is ugyanitt kapnak helyet. Ez a megoldás alkalmat teremthet arra, hogy új összefüggések rajzolódjanak ki a különböző generációk, áramlatok, törekvések között.

A tárlat kiállító művészeit a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriuma kérte fel. A fent említett cél érdekében a kuratórium legfőbb szempontja az volt, hogy a művész professzionális, hivatásszerű festő legyen és kiállító művészként folyamatos, aktív szakmai életet éljen.

A Magyar Nemzeti Galéria tárlata mellett országszerte számos további festészeti program várja az érdeklődőket október 12. és 20. között.

Garami Gréta művészettörténész


Válogatási koncepció - a szervező kurátorok legfőbb célja

A Magyar Festészet Napja központi kiállítása a választott helyszín szimbolikus jellegének köszönhetően is az összefogást jelképezi. A kurátorok legfőbb célja a magyar festészet lehető legobjektívebb keresztmetszetének bemutatása, három generációra bontva.A szervezők nem szubjektív szempontok szerint válogattak, hanem egyedül az számított, hogy a választott művész professzionális, hivatásszerű festő legyen, és kiállító művészként folyamatos, aktív szakmai életet éljen.

A szervező kurátorok

vissza