Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

MNG Extra

2012. április 6. (péntek) 18 órától 22 óráig

Április első péntekén ismét MNG EXTRA: a Magyar Nemzeti Galériában este 10-ig kiállítások, tárlatvezetések, kriptalátogatás, koncert, táncelőadás, kreatívműhely, mesesarok és gyermekmegőrző várja a látogatókat.

HELYSZÍN:
Magyar Nemzeti Galéria, Bejárat: C épület

Teljes árú jegy: 2400 Ft
Online elővételi kedvezmény a Jegymester.hu oldalon: 2000 Ft
Kedvezményes jegy (minden típusú kedvezményre, vagy ingyenességre jogosultak számára): 1200 Ft

KONCERT:
20.00 A Szervánszky vonósnégyes szalonkoncertje
A Szervánszky Quartet tagjai: Stefkó Mihály; Laskay Zsuzsa; Krenedits Katalin; valamint a névadó leszármazottja, a Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha.

A 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes, a Weiner Leó Kamarazenei Verseny győztese (Budapest, 2010), valamint a brno-i Leoš Janáček Nemzetközi Verseny harmadik díjasa (2010).

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be új koncertsorozatai folyamán. A fellépők a 2004 óta megrendezésre kerülő Crescendo Nyári Akadémia résztvevői közül kaptak felkérést, műsoruk barokk, klasszikus és romantikus szerzők művei közül válogatott népszerű darabok. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a nyári akadémia otthonát biztosító Sárospataki Református Kollégium, Budapesten külföldi kulturális intézetek (Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum, Finn Nagykövetség) valamint Bécsben a Collegium Hungaricum és a Crescendo Ausztria. 2012 áprilisától a Magyar Nemzeti Galéria is társult a felnövekvő művészgeneráció bemutatkozási lehetőségét segítő rendezvénysorozat partneréül.

Program:
Bach: Die Kunst der Fuge 1., 9., 11. fúga
Beethoven: c-moll vonósnégyes op. 18. 2., 4. tétel
Schumann: A-dúr vonósnégyes op. 41. 1 - 2. tétel
Debussy: g-moll vonósnégyes 1 - 2. tétel


TÁNC:
19.00 Ferenczy-Táncban - a Medic'all Art Dance társulat előadása

Ferenczy pillanatok és benyomások táncban
Előadja: Sárai Rachel, Szabó Zsuzsanna, Csabai Gabriella, Szabó Zoltán

A Medic'all Art Dance társulat a mozgás és zene összhangjával, improvizatív előadásmóddal segít kiszabadulni a napi nyűgök és kötelezettségek világából, szabad utat nyitva az érzések és hangulatok átélésének, harmonizálva ezzel testet és lelket. A társulat tagjai Ferenczy Károly festőművész és neves komolyzenei szerzők műveire reflektálva, az adott pillanat és érzések összességét közvetítik a nézők felé. A táncosok a falakról visszatükröződő Ferenczy képek keltette atmoszférából merítenek inspirációt: lendületet szereznek mozdulataikhoz, ami aztán az adott pillanat érzelmi és intellektuális energiáival felerősítve ér el a nézőkig.

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00, 21.00 Vallási tematika Ferenczy Károly művészetében.
Tárlatvezetés a Ferenczy Károly (1862-1917) gyűjteményes kiállításban.

18.00 Tárlatvezetés a Rippl-Rónai - Művek régi gyűjtők kezéből című kiállításban.

18.30, 21.00 Tárlatvezetés a Hősök, királyok, szentek. Történelmünk képei és emlékei
című kiállításban.
19.00 angol nyelvű tárlatvezetés (English Guided Tour)


19.00 Passióábrázolások a középkori szárnyasoltárokon.
Tárlatvezetés a Késő gótikus szárnyasoltárok című állandó gyűjteményben.

21.00 Szentek kultusza a barokk művészetben.
Tárlatvezetés a Késő reneszánsz és barokk művészet című állandó gyűjteményben.

18.30, 20.30 Gyertyafényes tárlatvezetés a Habsburg nádori kriptában.

MNG MŰHELY - KREATÍV SAROK ÉS GYERMEKMEGŐRZŐ
18.00-21.30
A tárlatvezetések ideje alatt vidám kreatív sarokkal várjuk a gyerekeket (6 éves kortól) és az alkotni vágyó felnőtteket! A dicsőséges Mátyás király udvarában megforduló követek, látogatók mesélnek fényűző palotáról, könyvtárról, hatalmas fekete seregről. Milyen állat rejtőzik a Hunyadi család címerében? Készítsd el te is a saját címered! A legkisebbeket mesesarokkal várjuk.

vissza