Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

A Kasser család

Alexander Kasser a Monarchia idején született Budapesten, egy hat gyermekes család első gyermekeként. Először a párizsi Sorbonne-on tanult, miközben a később híressé vált Socio Club labdarúgcsapatban futballozva gondoskodott megélhetéséről. Miután a grenoble-i egyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett, visszatért Magyarországra, és a papíriparban kezdett dolgozni. Egy sor szabadalom birtokában és innovatív személyzeti irányítással hamarosan a papírgyártás egyik legkiválóbb szakértője lett. Elizabeth Aranyi és Alexander Kasser (Aranyi Erzsébet és Kasza Sándor Budapesten találkozott és kötött házasságot, s két gyermekük, Michael és Mary is ott született.1944-ben Alexander Kasser Valdemar Langlet professzorral együtt szervezte és irányította Magyarországon a Svéd Vöröskereszt munkáját, amellyel több száz zsidó és politikai üldözött életét mentették meg. Elisabeth Kasser tolmácsként dolgozott Raoul Wallenberg mellett. A Kasser házaspár jelentős mértékben támogatta Raoul Wallenberg erőfeszítéseit, amellyel számtalan embert sikerült megmenteni. Áldozatos munkájáért Alexander Kasser 1997-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést, nevét pedig felvésték a Jad Vasemben a Megemlékezés Falára.

A háború után a Kasser házaspár a két gyermekkel együtt elhagyta Magyarországot. Először Mexikóba mentek, ahol Alexander Kasser hamarosan a cellulózkémia professzora lett a mexikói Műszaki Egyetemen, majd az Egyesült Államokba áttelepülve egy tanácsadó céget alapított, s így folytatta pályafutását a papíriparban. Alexander is, Elisabeth is kora ifjúságától fogva a zene és a képzőművészet barátja volt, és már Magyarországon foglalkozni kezdtek a műgyűjtéssel. Az Egyesült Államokban ismét módjuk nyílt erre. Elizabeth, Alex, és lányuk, Mary 1969-ben hozta létre a Kasser Művészeti Alapítványt (Kasser Art Foundation), amelynek célja a képzőművészet és a zene támogatása szerte a világon. Alexander Kasser tevékeny tagja volt a New York-i Tudományos Akadémiának és a londoni Royal Academy of Dancing Nagytanácsának. Alexander Kasser 1997-ben, 88 éves korában halt meg Bécsben, Elisabeth Kasser pedig 2002-ben, 82 éves éves korában halt meg Washingtonban.

A művészet iránti lelkesedést, a művészet szeretét éppúgy örökül hagyták mindkét gyermekükre, Maryre és Michaelre, mint annak tudatát, hogy a művészetet támogatni, a jótékonykodást gyakorolni kell. Mary V. Mochary és I. Michael Kasser is aktív műgyűjtők. Az ő pénzügyi támogatásuk tette lehetővé a washingtoni National Museum of Women in the Arts Elisabeth A. Kasserről elnevezett szárnyának megépítését, amelyet 1997-ben nyitottak meg, valamint az Alexander Kasser Színház megépítését a New Jersey-állambeli Upper Montclair város egyetemének területén. Ez utóbbit 2004-ben adták át a színházkedvelő közönségnek

vissza