Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

MNG Extra

2012. március 2. (péntek) 18 órától 22 óráig

A látogatókat havonta egy alkalommal, minden hónap első péntekén különleges programok és rendkívüli nyitva tartás várják a Nemzeti Galériában. Jazz színpadunkon a magyar jazzvilág jeles szereplői adnak koncertet, az időszaki kiállításokban óránként indulnak magyar és angol nyelvű tárlatvezetések. Ezen felül az aktuális tárlatokhoz kapcsolódóan meghívott előadókat hallgathatnak egy-egy témában. Az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket kreatív műhellyel várjuk.

HELYSZÍN:
Magyar Nemzeti Galéria, Bejárat: C épület

Teljes árú jegy: 2400 Ft
Online elővételi kedvezmény a Jegymester.hu oldalon: 2000 Ft
Kedvezményes jegy (minden típusú kedvezményre, vagy ingyenességre jogosultak számára): 1200 Ft

20.00 AZ MNG JAZZ SZÍNPAD VENDÉGE:
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Pocsai Krisztina - jazzének

A Liszt- és Kossuth-díjas zeneszerző, jazz-zongoraművész, Érdemes Művész, Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz egyik legnagyobb képviselője. Mindenki másnál többet tett a magyarországi fúziós dzsesszelés megismertetéséért. Tagja volt a Rákfogó és a Saturnus együtteseknek, és a magyar dzsessztörténet egyik legfontosabb zenekarának, a Hungarian Jazz Quartetnek. A fúziós dzsessz mellett az utóbbi időben érdeklődése egyre inkább a kortárs komolyzene és a dzsessz ötvözése felé fordult. Közös lemezeket készített többek között Vukán Györggyel is.

Pocsai Krisztina a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát klasszikus zongora szakon végezte el. 1998-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén jazzének szakon diplomázott. Rendszeresen fellép jazzénekesként, de több hazai könnyűzenei lemezen is szerepelt vokalistaként. Műsorvezetőként öt évig volt házigazdája a Magyar Rádió márványtermi jazz koncertsorozatának. 2004-ben megjelent But Beautiful c. balladalemezén a magyar jazz nagy formátumú alakjai, Szakcsi Lakatos Béla és Tomsits Rudolf voltak a legfontosabb közreműködők. Nemrég a Debreceni Jazz Napokon aratott nagy sikert Cseke Gábor, Barcza Horváth József és Mohay András társaságában.

TÁRLATVEZETÉSEK
18.00-22.00
Tárlatvezetések magyar és angol nyelven a Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa a Ferenczy Károly és a Hősök, királyok, szentek című kiállításokban.

Tárlatvezetések a Hősök, királyok, szentek című kiállításban
19.00, 19.30, 21.00 Tárlatvezetés magyar nyelven
18.30 Tárlatvezetés angol nyelven

Tárlatvezetések a Ferenczy Károly gyűjteményes kiállításban
18.00, 20.00 Tárlatvezetés magyar nyelven
21.00 Tárlatvezetés angol nyelven

Tárlatvezetések a Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa című kiállításban
18.30, 21.00 Tárlatvezetés magyar nyelven
19.00 Tárlatvezetés angol nyelven

Széljegyzetek a Hősök, királyok, szentek kiállításhoz
Hősök, királyok, szentek - újragondolva.
Az újragondolt történelem az MNG havonta újragondolt kiállításában
Hősök, királyok, szentek. A magyar történelem képei és emlékei című kiállítás nyitva tartása során a Galéria munkatársai havonta egy hétre más művek beillesztésével bővítik a tárlatot, jelezve azt, hogy a nemzet sorsa, történelme, a sorsfordító események és az egyszerű hétköznapok "hősei" a 20-21. század alkotóit is foglalkoztatták. A Széljegyzetek a Hősök, királyok, szentek kiállításhoz kezdeményezés célja, hogy a művek párbeszédével gondolatokat ébresszünk a látogatókban. A 20-21. századi művek a korábbi korok alkotásainak új jelentésrétegeit világíthatják meg, s képesek ezáltal közelebb hozni a szemlélőhöz a modern és kortárs művészek szándékait.

ELŐADÁS
18.00 Egy kalandos utazás: Munkácsy Mihály: Honfoglalás című festményének útja az Országházból a Budavári Palotába
Gippert László és Juhász István főrestaurátorok (Magyar Nemzeti Galéria) előadása
A kép átszállításáról, annak levételéről és felállításáról a kiállítótérben Juhász István főrestaurátor készített filmet, melyet most első alkalommal láthat a nagyközönség. A kép restaurálásának folyamatáról Gippert László beszél.
Az előadáson műtárgyvédelmi követelmények miatt csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.

KÖNYVBEMUTATÓ
19.00
A Ferenczy Károly kiállításhoz az MNG gondozásában megjelent Ölel Carolus című levelezéskötet bemutatója.

FELOLVASÓEST
21.00
Az Ölel Carolus című levelezéskötetből Ferenczy Károly leveleit Klem Viktor, a Radnóti Színház művésze olvassa fel.

KREATÍV SAROK ÉS GYERMEKMEGŐRZŐ
18.00-21.30
Az alkotni vágyó gyermekeket és felnőtteket kreatív műhely és gyermekmegőrző várja. Színes papírokkal játszunk, akvarellel festünk és bábozunk.
A 3 és 14 közötti gyermekeket a programok ideje alatt múzeumpedagógusaink kreatív foglalkozásokkal, játékokkal és mesékkel várják.

vissza