Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

Korai korszak, 1918-ig

Az 1895-ben született Weisz Lászlót édesanyja és anyai nagybátyja, Nagy Gusztáv nevelte, akinek kozmopolita világnézete, gazdag könyvtára a leendő művész számára a szellemi fejlődés lehetőségét, anyagi stabilitása pedig pénzügyi támogatását biztosította a fiatalember számára.

Középiskolai tanulmányai végeztével az ifjú Nagy László 1913-ban Szegedről Budapestre költözött, ahol jogi tanulmányokat folytatott. Emellett azonban látogatta a művészeti kar irodalmi szemináriumait is, ahol ismeretséget kötött Hevesy Iván művészettörténész hallgatóval. Hevesy korszerű, mi több, korát megelőző esztétikai vélekedései mély benyomást tettek a fiatal Lászlóra. 1917 őszén Hevesy Iván társaival együtt útjára indította a Jelenkor című irodalmi folyóiratot. A szerkesztőség, amelynek munkájában Nagy is részt vett, kevésbé ismert tagjai mellett az értelmiség jeles alakjai, többek között Lukács György, Balázs Béla és Kassák Lajos publikáltak benne. Moholy Nagy művésszé érésének egyik állomását jelzi, hogy 23 éves korában, a Jelenkor 1918 áprilisi számában megjelent költeményeit már Moholy-Nagy néven jelezte.

Részt vett az első világháborúban, élményeit a fronton és szabadságainak ideje alatt rajzolt több száz vázlatban örökítette meg. A háború alatt a magyar irodalmi és művészeti avantgárd Kassák Lajos művészeti folyóiratai, A Tett és a MA köré csoportosult. Bár Moholy-Nagy a MA körével csak 1918 elején került kapcsolatba, később is a MA-t tekintette irányadónak művészi fejlődése szempontjából.

vissza