Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

A MA és a dada, 1920-1921

A MA 1921 januárjában bemutatta Schwitters műveit, és ezzel megalapozta a folyóirat nemzetközi hírnevét. A MA művészei, Bortnyik, Kassák és Uitz akkori munkái a kubizmuson alapuló absztrakció irányába mutattak. 1920 novemberében pedig - óriási előrelépésként - képekkel illusztrált előadást szerveztek az orosz avantgárdról.

Kiállításunk egyik szenzációja az a festmény, amelyet az Architektura I. hátoldalán fedeztünk fel. Az újonnan feltárt képen a szántóföldek vasúti motívumok hátteréül szolgálnak. Az alkotás Kassák és Bortnyik műveivel mutat rokonságot, jelezve, hogy Moholy-Nagy új, gépi-dada művészete az aktivista művészet kontextusába illik.

1921 nyarára Moholy-Nagy gépi-dada korszaka a végéhez közeledett. Az ekkor közölt Moholy-Nagy művek közül néhány festmény már egy kevésbé dada-ízű, "elementarista" stílusban készült, egyszerű geometrikus alakzatok és tiszta színek alkalmazásával. 1921 októberében Moholy-Nagy Raoul Hausmann-nal, Ivan Punyival és Hans Arppal együtt aláírta a "Kiáltvány az elementáris művészetért" című manifesztumot. Ez a gesztus a berlini avantgárd körökbe történt teljes beilleszkedését is jelzi.

vissza