Magyar Nemzeti Galéria English

Aktuális időszaki kiállítások

Múzeumok Éjszakája - Klasszikus és Kortárs

2013. június 22.

Sajnálattal közöljük, hogy a Múzeumok éjszakájára meghirdetett MOME Diploma Divatshow a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tájékoztatása szerint technikai okok miatt elmarad. Megértésüket köszönjük!

Idei programjaink tartalmi keretét a Klasszikus és Kortárs témája adja. A fotó, a komolyzene, a jazz és természetesen a magyar művészet legkiválóbb alkotásai mind kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy a klasszikus és kortárs művészet kapcsolatán gondolkodjunk. Programjaink, előadásaink, tárlatvezetéseink mind arról szólnak, hogy az igazán klasszikus alkotásoknak a jelenkorhoz is van üzenete, az olykor érthetetlennek tűnő kortárs művek pedig mind a klasszikus művészi hagyományokon alapulnak.


Belépés Múzeumok Éjszakája karszalaggal: 16.30-tól

Belépők
: elővételben hamarosan a jegymester.hu oldalán (A Jegymester webáruházban elővételben vásárolt jegyeket 2013. június 22-én 16.30-tól soron kívül lehet karszalagra cserélni a Magyar Nemzeti Galéria pénztárában.)

Felnőtt: 1500 Ft
Gyerek: 600 Ft (6-18 éves kor között)
6 éves kor alatt díjtalan
Más kedvezmények ezen az estén nem érvényesek!
A programokon - műtárgyvédelmi követelmények miatt - csak korlátozott létszámban, érkezési sorrend­ben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): 01.00.
A Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programváltozás jogát fenntartjuk!
(A múzeum másnap, június 23-án, vasárnap 12.00-18.00 óra között látogatható.)

AZ ÉJSZAKA PROGRAMJA

KONCERTEK
Helyszín: főépület, I. emelet
18.00 Budapest Ragtime Band
A Budapest Ragtime Band 1980-ban alakult főiskolát végzett jazz- és klasszikus muzsikusokból, akik a hagyományos ragtime zongorajátékot merész ötletekkel és újszerű hangszereléssel ültették át egyedülálló zenei hangzássá. Később műsorukba jazz- és dixieland-örökzöldek, a világon egyedülálló zenei paródiák, ismert slágerek és operák humoros feldolgozásai is kerültek. A zenekarnak 1990 óta hét CD-je jelent meg, számos stúdiófelvétel mellett rendszeresen turnéznak Európa országaiban, Amerikában és a Kanári-szigeteken, fellépnek a Berlini Filharmóniában és a világ minden részén rangos fesztiválokon vesznek részt.

20.30 Crescendo-koncert
Dominkó István (zongora) és tanítványai, Breinich Beáta (ének), Blatt Dominika, Gálác Ivett (zongora), Szurgyi Gergely (gitár) - az Egressy Béni Református Zeneművészeti Szakközépiskola és a Crescendo Nyári Akadémia növendékeinek koncertje. A hangversenyen J. S. Bach, Händel, Mozart, Giuliani, Liszt, Brahms, Debussy, Gounod és Bartók művei csendülnek fel.

22.30 Váczi Eszter és a Quartet
A Váczi Eszter és a Quartet koncertjén a platinalemezes zenekar már ismert dalai mellett a harmadik, most készülő lemezanyagából hallhatunk ízelítőt. Az együttes most is Grammy-díjas hangmérnökkel dolgozik és külön öröm, hogy Váczi Eszter négy hónap babázás után újra visszatért, hogy titokzatosnak vagy éppen elbűvölőnek jellemzett dalait elénekelhesse a közönségnek.

21.15 Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Helyszín: C épület, Bálterem
A Nemzeti Filharmonikusok zenészeiből alakult kamarazenekar Mozart, Weber, Bartók és Weiner műveivel komolyzenei szentéllyé varázsolja a Báltermet.

KAMARAZENEI KONCERTEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOKBAN
Helyszínek: Barokk terem, Jelenkori Gyűjtemény
21.00-23.00 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatóinak kamarazenei koncertje az állandó kiállításokban.

TÁNC
Appril project

19.30 ; 21.45
Helyszín: C épület, I. emelet
Az Appril project a magyar táncművészeti életbe egy egészen új ízvilágot, gondolatmenetet, lényegében új életérzést szeretne meghonosítani. Koreográfiáikat nagy odafigyeléssel készítik, szem előtt tartva filozófiájukat, miszerint szeretnék az utcai stílusokat modernizált formában, a hétköznapi emberek számára is közérthetővé és élvezhetővé tenni. A mai trendek mellett előszeretettel használnak klasszikus zeneszámokat, könnyedén és előszeretettel ötvözik a különböző táncstílusokat. Egy kissé a színház és cirkusz világát is ötvöző műsoraiknak elengedhetetlen részei az ugrással, emeléssel kombinált akrobatikus elemek.

24.00 Argentin tangó
Argentin és izraeli táncospáros, Cristian Duarte és Lilach Mor mutatja meg a tangó mai arcát, lehetőségeit, kapcsolódásait, stílusait. Láthatunk neotangót, kontakt tangót, kortárs tangót... A dalok lendülete, sokszínűsége segít bemutatni, hogy a tangónak van jövője. A fellépők a Hölgyválasz Táncstúdió táncosai.

ELŐADÁS
19.15 Klasszikus és kortárs, avagy mi a közös minden jó művészetben?

Gerber Pál képzőművész előadása
Helyszín: Bálterem

TÁRLATVEZETÉSEK AZ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOKBAN
Találkozási pont: a kiállítások bejáratánál
19.00 Magyar fotóművészet az új évezredben
Klasszikus fotótémák - Gimesy Péter művészettörténész tárlatvezetése

20.00 Világmodellek
Petrányi Zsolt és Százados László kurátorok tárlatvezetése

19.30 Faragó József karikatúrái
A fanyaró Figaró. Faragó József művészete. Földi Eszter kurátor tárlatvezetése

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK
Találkozási pont: C épület, földszint

18.00 Magyar fotóművészet az új évezredben
Képzőművészeti fotóhasználat. Esterházy Marcell fotóművész tárlatvezetése

20.30 Klasszikus és kortárs... kortárs-e a kortárs avagy cool-túra Hervé szemével
Hervé-Lóránt Ervin, festő, szobrász, grafikus tárlatvezetése

TEMATIKUS TÁRLATVEZETÉSEK
Találkozási pont: a gyűjtemények bejáratánál

19.00 A szárnyasoltárok világa - Jámbor Judit vezetése a gótikus gyűjteményben, főépület, I. emelet
19.00 A modern élet képei a 19. században - Veszprémi Nóra művészettörténész vezetése, főépület, I. emelet
19.30 Képkeret és díszítés. Miről szólnak a keretek? - Katona Júlia művészettörténész vezetése a 20. századi gyűjteményben, főépület, II. emelet
20.00 Egy barokk kori kortársunk, Mányoki Ádám - Bellák Gábor művészettörténész vezetése, főépület, I. emelet
21.00 "Önarckép Jane Morrisszal" - klasszikus reflexiók a jelenkori gyűjteményben - Kumin Mónika művészettörténész vezetése, főépület, III. emelet
22.00 Idősebb Markó Károly, a klasszikus görögök "kortársa" - Bellák Gábor művészettörténész vezetése a 19. századi gyűjteményben, főépület, I. emelet
22.30 Egy modern művészszemélyiség: Munkácsy Mihály - Jámbor Judit vezetése, főépület, I. emelet
23.00 Tárlatvezetés az AKALI gyűjteményben - Százados László művészettörténész vezetése, A épület, II. emelet
23.00 Misztika a kortárs művészetben Gimesy Péter művészettörténész vezetése a jelenkori gyűjteményben, főépület, III. emelet
21.30 Guided tour in English - Highlights of Hungarian Art - held by art historian Fatima Rébay
Meeting point: main building, ground floor, information desk

FOTÓSAROK
A BIG BEN Teaház forró és jeges tea kínálatában a klasszikus teáktól a modern ízvilág különleges kreációi jelennek meg. Kávékülönlegességük 100% arabica kávé Brazíliából, italaikhoz jellegzetes apró teasüteményeket kóstolhatunk.
Helyszín: A épület

GYEREKPROGRAMOK
17.00-22.00
Múzeumok Éjszakája - családi programok

Helyszín: A épület
17.00- 22.00 Kreatív műhely
Készítsd el a 17. századi tájképfestők varázsdobozát, a Camera obscurát! Készülj velünk következő nagy kiállításunkra: alkossunk együtt impresszionizmus ihlette ékszereket, hajdíszeket, valamint vízililiomot.
Az Új Évezred Magyar Fotóművészete című tárlathoz kapcsolódóan, a Gábor Enikő képzőművész készítette nagyméretű Camera Obscura segítségével vezeti be a gyerekeket a fotográfia alapjaiba.
17.30- 18.30 Hangfürdő a képek között
Mit hallhatnánk, ha a festmény énekelni tudna? Milyen hangokat csal elő belőlünk egy kép? Mit dudorászhatott a festő, miközben alkotott? Festményről festményre haladva merülhetünk el a műalkotások hangulatában. A Hangfürdő kórus játékos múzeumi túrára vár minden gyereket és felnőttet.

FOTÓSAROK
18.00-23.00
Csináltass magadról vicces fotókat életnagyságú műtárgyrészleteink előtt, és töltsd fel a Facebookra!
Helyszín: főépület, III. emelet, kupola

vissza