Magyar Nemzeti Galéria English

Újrafestett valóság - rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében

2012. szeptember 5 - december 9.

Hogyan épül fel a kiállítás, mi a koncepciója?
A kiállítás célja, hogy rávilágítson közös értékeinkre, és hogy mindenki számára egyértelmű-vé tegye: a mozgássérült művészek akaraterejük és kreativitásuk segítségével kiemelkedő színvonalú alkotásokra képesek. Az "újrafestett valóság"szó utal arra, hogy a tárlat szeretné, ha a többségi társadalom másként, egy új nézőpontban gondolna a mozgássérült művészekre és alkotásaikra. Ugyanakkor a kiállítás főtámogatója a magyar tulajdonú Poli-Farbe festék-gyár, amely az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosít. A nagyvonalú támogatásnak köszönhetően nem csak vászonra és papírra, de farost lemezre, vagy akár a kiállítóterem falára is tudtak alkotni a felkért művészek, ezáltal újraértelmezve a magyar gyártmányú falfestékeket, színező tintákat.

Mitől rendhagyó a tárlat?
A kiállítás rendhagyó abból a szempontból, hogy rendkívül ritkán fordul elő, hogy mozgássérült és ép képzőművészek együtt alkotnak, inspirálva, kiegészítve és segítve egymást, egy térben. A kreatív energiák szinergiájának köszönhetően teljesen új alkotások születtek, illetve a korábban készült művek is újra lettek értelmezve, ki lettek egészítve és tovább lettek gondolva. A szervezők olyan közös értékek mentén csoportosították az alkotásokat, mint sokszínűség, természetszeretet és kreativitás.

Mettől meddig látható a kiállítás?
2012. szeptember 5. és október 14. között megtekinthető a kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria "C" épületének földszinti kiállítóterében. A kiállítás védnöke Soltész Miklós, szociális, csa-lád- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hány művész alkotása látható?
A kiállítás összesen mintegy harminc, köztük mozgássérült - szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő, valamint ép képzőművész közös alkotásait mutatja be.

Kik a legismertebb kortárs alkotók, akik részt vesznek a kiállításon?
Csatlakozott a kiállításhoz ef Zámbó István, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt, Hámori Anett, Hervé-Lóránth Ervin, de részt vesznek olyan kiemelkedő tehetségek is, mint Brauer Ildikó, Sütő Róbert, Orr Máté. A kortárs alkotók különböző módon járultak hozzá a kiállítás sikeré-hez, páran régi műveiket gondolták újra, de vannak, akik a kiállítótérben közösen alkottak.

Kik a szervezők?
A kiállítás szervezője a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, amely együttműködési megál-lapodást kötött a 20 éves jubileumát ünneplő, magyar tulajdonú Poli-Farbe Vegyipari Kft.-vel, mint szponzorral és a Magyar Nemzeti Galériával. A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immá-ron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósul meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar kép-zőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be.

Kik és milyen szempontok szerint állították össze a kiállítás anyagát? Milyen mértékben do-minált a minőségi/esztétikai szempont?
A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete idén júniusban országos felhívást tett közzé, amelyre pályázni tudtak mozgássérült képzőművészek eddigi alkotásaikkal valamint olyan vizuális tervekkel, amelyek a Magyar Nemzeti Galériában kívántak megalkotni. A Magyar Nemzeti Galéria kurátora, Sepsey Zsófia, illetve a kiállítás művészeti vezetője, Dán Bernadette válasz-totta ki az egyesület elnökével, Földesi Erzsébettel azokat a művészeket, akik lehetőséget kap-tak. Az ép képzőművészeket a galéria és a szervezők közösen választották ki és kérték fel eddigi pályafutásuk alapján.

Milyen stílusú/tematikájú/anyaghasználatú, stb. alkotásokat részesítettek előnyben?
A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy az alkotások tematikája, stílusa és művészeti színvonala méltó legyen a Magyar Nemzeti Galéria hírnevéhez és hagyományaihoz, ezért csak olyan műveket engedtek a nagyközönség elé, amelyek megfelelnek a kiállítás céljának, illetve érdemesek a bemutatásra. A Poli-Farbe festékgyár támogatásának köszönhetően hazai gyártmányú festékek, színező tinták és más anyagok felhasználásával készültek az alkotások döntően, ennek megfelelően hagyományos anyagfelhasználásról nem lehet beszélni.

Jelölik-e a képaláírásokon a kivitelezés módját (pl. lábbal festve)?
A képeknél nincs jelölve, hogy ki milyen fogyatékossággal él és alkotott. A kiállítótér bejára-tánál azonban tájékoztatják a látogatókat a művészek eddigi pályafutásáról.

Találkoznak-e a fogyatékkal élő és egészséges alkotók rövid és hosszú távon egymással és milyen formában?
Olyannyira, hogy együtt dolgoztak, közösen alkottak egész nyáron, hogy létrejöjjön ez a rendhagyó kiállítás. Ismeretségek, barátságok és művészi partnerségek születtek, így talán az is állítható, hogy ez az alkotási folyamat, ez a tárlat egy valódi közösséget is teremtett.

Várhatóak-e kísérőprogramok?
A kezdeményezés példaértékűen segíti elő a fogyatékos emberek aktív részvételét a művé-szetben. A fogyatékos és ép művészek közös alkotó munkája és műveik kiállítása bemutatja, hogy az emberek különbözősége érték, amely gazdagítja világunkat. A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok keretében - hosszított nyitva tartás, tárlatvezetések, előadások - az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerni a sérült emberek hétköznapjait, gondolkodás-módjukat és értékeit. Word .doc

Képek letöltése ZIP formátumban