Magyar Nemzeti Galéria English
Elozo

Online tárlatvezetés

Önarckép
Rippl-Rónai József

Önarckép
Önarckép barna kalapban

1897
olaj , vászon
64 x 88 cm

Ltsz.: 57.60 T
Helye az állandó kiállításon: C épület II. emelet
Térkép

Rippl-Rónai József - Önarckép

Rippl-Rónai József (1861-1927) ezen a képen párizsi korszakának csúcsán örökítette meg magát, abban az évben, amelyben nagyszámú kollekcióját a Bing Szalonban mutatta be - talán éppen ennek a kiállításnak a részlete szolgált háttérként a reprezentatív önarcképhez. A művész nem műtermében dolgozó festőként, hanem a nyilvánosság előtt szereplő világfiként ábrázolja magát, akinek jellegzetes megjelenését és viselkedését számos visszaemlékezés megőrizte. "Sötétbarna, megtermett legény volt, sűrűn sodorgatta tömött, feketés bajuszát. Kicsit nehézkesen viselkedett, de csak az elbillent fejjel, félénken elejtett első szavakig" - volt Nathanson első benyomása róla, de aztán közelebbről is megismerték őt, "ravasz, lapító éber tekintetét a sötét szem alján, mozdulatainál is hízelgőbb pillantását."

A képen látható eleganciáról, sőt keresetten egyéni öltözködési stílusáról az ekkoriban készült fényképek tanúskodnak, és Petrovics Elek évek múltán is így idézi fel alakját: "Amikor Párizsból hazakerült, talpig szürkében szeretett mutatkozni. Szürke volt a ruhája, szokatlanul széles karimájú kalapja, nyakkendője, kesztűje, s a szürke együttest korán deresedő haja egészítette ki. Egész megjelenése választékos és kiszámított volt."

A festmény a "fekete" korszakot lezáró darabok közé tartozik, amelyen a homogén, sötét felületeket még erős kontúrok keretezik, de a barnásszürke alaptónust már apróbb színfoltok élénkítik. A pontosan kiegyensúlyozott kompozíción jól párosul egymással a képsíkkal párhuzamos falfelület geometrikus mustrája az enyhén félreforduló emberalak dekoratív sziluettjével. Rippl-Rónai ezt a beállítást előszeretettel alkalmazta arcképein, mint például a pár évvel korábban festett J.P. Knowles-portrén is, és a legtöbb önarcképén egészen élete végéig így ábrázolta magát

vissza
Elozo